Zaklamp kopen? Waar let ik op?

Er zijn talrijke factoren die een rol kunnen spelen bij het kopen van een zaklamp: watervastheid, degelijkheid, duurzaamheid, energieverbruik, speciale functies etc. Echter voordat wij naar de belangrijkste aanschaffactoren kunnen kijken, zal jij als gebruiker eerst de volgende vraag moeten beantwoorden: waarvoor heb ik een zaklamp nodig? Daarbij maakt het een groot verschil of je een zaklamp koopt als professional of als particulier. Dit artikel concentreert zich op de serieuzere hobbyist die een kwalitatief goede zaklamp nodig heeft.

Outdoor activiteiten

De meeste particulieren kopen een zaklamp voor outdoor-activiteiten. Hieronder verstaan wij alle mogelijke vormen van vrijetijdsbestedingen die grotendeels buitenhuis plaatsvinden. Jij kan hierbij onder andere denken aan kamperen, survival missies, duiken, bergwandelen, jagen etc. Veel van deze activiteiten stellen vergelijkbare eisen maar kennen verschillende accenten.

Watervastheid

Zo geldt voor alle outdoor activiteiten dat een zaklamp min of meer watervast is. Echter voor duiken en survival missies is het nog veel belangrijker dat je een watervaste zaklamp koopt, dan bijvoorbeeld voor kamperen en wandelen. Daarom kennen zaklampen verschillende gradaties van watervastheid.

De watervastheid is uitgedrukt in zogeheten IPX-codes. Hoe hoger de code, hoe meer waterdicht een zaklamp is. Zaklampen met de code IPX-0 kennen geen enkele bescherming tegen water en zullen daarom vooral binnenshuis worden gebruikt. Voor de meeste outdoor-toepassingen zijn zaklampen met de codes IPX-1 (spatwatervast) t/m IPX-6 (waterbestendig) waarschijnlijk het meest geschikt. Zaklampen met de codes IPX-7 en IPX-8 zijn zelfs bestand tegen onderdompeling.  

Daarnaast worden soms ook IP-codes gebruik. Deze IP-codes zeggen niet alleen iets over watervastheid maar ook over de mate waarin een zaklamp is bestand tegen stof.

Voor jouw gemak hebben wij alle watervaste zaklampen ondergebracht in de productcategorie Waterdichte zaklampen.

Degelijkheid

Niet bij alle outdoor-activiteiten zal een zaklamp evenveel te verduren hebben. Het maakt nogal een verschil wanneer je in een tentje op een camping kampeert of wanneer je tijdens een survival missie door rivieren zwemt, over kliffen klimt en door de modder banjert. Dat jeeen zaklamp koopt die tegen een stootje kan, is dan nog veel belangrijker.

De meest robuuste zaklampen die je maar kan kopen, zijn onze Militaire zaklampen. Zoals de naam al aangeeft, worden deze zaklampen vooral gebruikt door soldaten die op missie zijn. Daarom voldoen deze zaklampen aan de allerhoogste eisen met betrekking tot degelijkheid. Tropische regenbuien, extreme hitte, stof, water, schokken: militaire zaklampen kunnen al deze extreme omstandigheden zonder enig probleem doorstaan.

Door de extreem hoge eisen zijn militaire zaklampen vaak wel relatief duur. De meeste outdoor-hobbyisten zullen voldoende hebben aan de zaklampen uit onze productcategorieën Outdoor zaklampen en Kampeer zaklampen.

Duurzaamheid en energieverbruik

Twee andere factoren die vrijwel altijd een rol spelen bij het kopen van een zaklamp zijn duurzaamheid en energieverbruik. Wat dat betreft is de tip om te kiezen voor zaklampen met ledverlichting. Een zaklamp met een of meer leds heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van zaklampen met een gloeilamp of een halogeenlamp.

In de eerste plaats is een ledzaklamp energiezuiniger. Waar bij een gloeilamp maar slechts 10% van de energie wordt omzet in licht, is dat bij een led maar liefst 50%. Bij een led-zaklamp wordt daarom een veel groter deel van de energie effectief gebruikt.

Daarnaast gaat een led veel langer mee dan een gloeilamp of een halogeenlamp. Een led kan met gemak 50.000 uur goed werken voordat hij is versleten. Een gloeilamp haalt amper 1.000 uur.

Ten slotte kent een led veel minder mechanische onderdelen en is daardoor veel schokbestendiger dan andere vormen van verlichting.

Ons assortiment bestaat voor ruim 90%  uit led-zaklampen. Jij kan daarom bijna niet misgrijpen. Voor de zekerheid is het wel goed om erop te letten, dat de zaklamp die jij wilt kopen, is uitgerust met ledverlichting.

Gespecialiseerde functies

Hierboven hebben wij een aantal factoren besproken die voor alle mogelijke toepassingen van belang zijn. Echter daarnaast is bij het kopen van een zaklamp ook belangrijk te letten op de speciale functies van sommige zaklampen. Immers bij sommige specifieke toepassingen van een zaklamp horen soms specifieke functies.

Kampeerzaklampen

Bij kamperen is het handig als je een zaklamp eenvoudig aan een rugzak kan bevestigen of kan ophangen in een tent. Daarom hebben de meeste kampeerzaklampen een bevestigingsring aan de achterkant.

Daarnaast kennen veel kampeer-zaklampen een rood licht-functie. Met een rode lichtstraal blijft namelijk jouw nachtzicht behouden.

De genoemde voordelen van kampeerzaklampen zijn ook van toepassing op outdoorzaklampen. Verschil is dat outdoorzaklampen nog degelijker zijn dan kampeerzaklampen.

Jachtzaklampen

De jacht stelt een aantal specifieke eisen aan een zaklamp die niet of minder een rol spelen bij andere out-dooractiviteiten. Het gaat er dan vooral om, dat een jager zoveel mogelijk onzichtbaar wil blijven voor de prooi waar hij of zij op jaagt.

Dit wordt in de eerste plaats bereikt door het gebruik van camouflagekleuren of neutraal zwart voor de behuizing van de zaklamp.

Belangrijker is echter dat een jachtzaklamp verschillende kleuren licht kan uitstralen. Niet alle prooidieren zijn namelijk even gevoelig voor hetzelfde kleurenspectrum. Door een lichtstraal van de juiste kleur te kiezen kan je daardoor als jager een tactisch voordeel bereiken.

Jachtzaklampen hebben daarom meestal verschillende kleurenopties.

Duikzaklampen

Duikers willen vanzelfsprekend een zaklamp kopen die tot op grote diepte goed blijft werken. Eerder in dit artikel hebben wij het gehad over verschillende IPX- en IP-codes die de waterbestendigheid van een zaklamp uitdrukken. Wanneer je opzoek bent naar een duikzaklamp, dan moet je letten op de code IP68. Zaklampen met deze code zijn geschikt als duiklamp.

Wij helpen je graag

Wij hopen dat dit artikel jou helpt bij het kiezen van de zaklamp die het meest aansluit bij jouw behoeften. Wanneer je toch nog met vragen zit, dan helpen wij je graag met een deskundig advies.

Je kan ons bellen op 085 071 00 03 of een mail sturen naar info@zaklampen.nl.