Hoe onderhoud ik mijn messen?

Hoe onderhoud ik mijn messen
15 maart 2024 5 view(s)
Hoe onderhoud ik mijn messen?

Goed onderhouden messen gaan langer mee, blijven scherper en snijden beter. Maar hoe onderhoud je jouw messen? In deze blogpost bespreken we de verschillende aspecten van messenonderhoud, van schoonmaken en slijpen tot opbergen en tips voor een optimale levensduur. Lees maar mee!


Waarom is messenonderhoud belangrijk?


Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om je messen goed te onderhouden:


  • Langere levensduur: goed onderhouden messen gaan langer mee. Door ze te slijpen en te beschermen tegen roest en corrosie, kun je de levensduur van je messen aanzienlijk verlengen.

  • Betere snijprestaties: scherpe messen snijden beter en efficiënter. Dit maakt koken, klussen en outdoor activiteiten een stuk eenvoudiger en prettiger.

  • Veiligheid: botte messen zijn gevaarlijker dan scherpe messen. Doordat ze minder grip hebben, is de kans op ongelukken groter. Goed onderhouden messen zijn scherper en dus veiliger om te gebruiken.

De basisprincipes van messenonderhoud


Na elk gebruik is het belangrijk om je messen schoon te maken. Was ze met de hand af in warm water met een mild afwasmiddel. Spoel ze goed af met water en droog ze vervolgens af met een zachte doek.


Na verloop van tijd zullen je messen bot worden. Dit is een natuurlijk proces. Door ze te slijpen, kun je de scherpte herstellen. Er zijn verschillende manieren om messen te slijpen, met een slijpsteen, slijpstaaf of elektrische messenslijper.


Wanneer je je messen niet gebruikt, is het belangrijk om ze op een veilige manier op te bergen. Bewaar keukenmessen in een messenblok of op een magnetische strip. Zakmessen en multitools kun je in een etui of messen sheath bewaren.


Hoe maak ik mijn messen schoon?


Voor ieder mes geldt: afwassen met warm water en afwasmiddel is de beste methode. Gebruik een zachte spons of doek om het lemmet te reinigen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, schuursponsjes en de vaatwasser. Heb je te maken met keukenmessen? Reinig de messen dan direct na gebruik om etensresten te verwijderen en verkleuring te voorkomen. Droog ze grondig af met een theedoek om roestvorming te weren. Wees daarbij voorzichtig voor messen met houten handvatten. Dompel ze niet onder in water en vermijd langdurig contact met vocht. Reinig ze met een vochtige doek en droog ze direct af.


Zitten jouw messen door het nachtvissen of survivallen onder de roest? Hardnekkige vlekken kunnen worden verwijderd met een mengsel van azijn en water. Laat het mes 10-15 minuten in het mengsel weken en spoel het daarna af met water. Oppervlakkige roest kan worden verwijderd met een roestverwijderaar of door het mes te polijsten met een fijn schuurmiddel. Kalk- of watervlekken kunnen worden verwijderd met een mengsel van water en citroenzuur.


Waarmee kan ik mijn messen het beste slijpen?


Slijpen met slijpstenen is de traditionele methode en geeft het beste resultaat. Er zijn verschillende soorten slijpstenen met verschillende korrelgroottes. Ook een aanzetstaal is een handig hulpmiddel om messen snel en eenvoudig te onderhouden. Het is iets minder nauwkeurig dan slijpstenen, maar zeker fijn in gebruik. En als laatste heb je dan nog de slijpsystemen. Dit zijn messenslijpmachines waar je het mes gewoonweg alleen een paar keer doorheen hoeft te halen.


Tips voor een optimale levensduur:


  • Gebruik je messen alleen voor waar ze voor bedoeld zijn. Gebruik ze bijvoorbeeld niet om te zagen of te wrikken.

  • Snijd niet op harde oppervlakken, zoals glas of steen. Dit kan het lemmet beschadigen.

  • Olie je messen regelmatig met een beetje minerale olie. Dit helpt om roestvorming te voorkomen.

  • Laat je messen af en toe naar een professionele messenslijper voor een grondige slijpbeurt.

Geniet langer van je messen


Messenonderhoud is dus een belangrijk aspect van het bezit van messen. Door je messen goed te onderhouden, gaan ze langer mee, blijven ze scherper en snijden ze beter. Dit maakt koken, klussen en outdoor activiteiten een stuk eenvoudiger, prettiger en veiliger!