Zaklamp kopen: Waar moet ik op letten?

Ben je op zoek naar een zaklamp, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Dan hebben we hier een aantal tips die je helpen om tot een juiste keuze te komen. 
Een zaklamp heb je in verschillende modellen, merken en daardoor ook in allerlei prijsklasses. Het is per 2012 verboden om in de EU gloeilampen te verkopen. Dit is gedaan omdat de gloeilamp vrij veel energie verbruikt en zeker omdat er goede alternatieven in omloop zijn. Tegenwoordig is een LED de standaard geworden. De voordelen van LED’s zijn groot. Ze verbruiken weinig energie, ze worden nauwelijks warm, ze zijn schokbestendig, ze gaan heel lang mee en ze zijn makkelijk te verwerken omdat ze zo klein zijn. Je ziet dan ook veel zaklampen met LED-lampen, juist omdat ze zo weinig energie nemen. De ontwikkeling van LED’s is nog steeds in volle gang. Vooral op gebied van de hoeveelheid licht dat een ledje levert, hoeveel energie het verbruikt en de kleur van het licht. Vooral de productie van wit licht is in volle gang. De C4 LED is de laatste ontwikkeling in LED technologie op basis van een nieuwe diode chip. Hierdoor is het soort licht, de kleurtemperatuur en de helderheid van de C4 LED in veel gevallen veel beter en effectiever dan het licht van een conventioneel type lamp.

Over het algemeen geldt dat de volgende eigenschappen van belang zijn om in overweging te nemen wanneer je tot een juiste keuze wilt komen. Niet iedere zaklamp, niet ieder merk, besteedt aandacht aan alle genoemde punten. Voor zover mogelijk schetsen we hier een totaalbeeld. Wellicht kun je je keuze ook maken wanneer je slechts een aantal eigenschappen hebt gekregen.

1. Degelijkheid: De zaklamp moet tegen een stootje kunnen en de schakelaars moeten op langere duur goed blijven werken.
2. Betrouwbaarheid: De zaklamp moet altijd werken, ongeacht waar je ook bent.
3. Waterdichtheid: De zaklamp moet tenminste spatwaterdicht zijn, zodat je deze bij een lichte regenval altijd nog kunt gebruiken.
4. Lumen: Dit is de lichtopbrengst en geeft de totale hoeveelheid licht aan die een lichtbron uitstraalt.  Hoe hoger het aantal lumen hoe groter de reikwijdte is en hoe breder lichtbundel op kortere afstand.
5. Lux: De LUX-waarde zegt wat over de lichtkracht, omdat deze wordt uitgedrukt in een hoeveelheid licht per oppervlakte eenheid. (1 LUX= 1 LUMEN per M²)
6. Batterijvoeding: Moet de zaklamp zelf oplaadbaar zijn of vind je het prettig om de batterijen tussendoor te verwisselen?
7. Spaarschakeling:  Deze zorgt ervoor dat de lamp niet steeds het volle vermogen uit de voedingsbron trekt als dit niet nodig is.
8. Gewicht: Wil je een lichtgewicht zaklamp of wil je een zwaardere zaklamp waarmee je jezelf ook kunt verdedigen>
9. Afmetingen: Ben je op zoek naar een pocketzaklamp, die je in je broekzak bij je kunt dragen of wil je een zaklamp die je in een holster aan je riem kunt bevestigen?
10. Explosieveiligheid: Explosieveilige lampen voldoen allen aan de ATEX norm. Voor iedere zone is een oplossing voorhanden. Bedrijven zijn wettelijk verplicht om een explosieveilige lamp te nemen
11. UV lampen: UV-lampen zijn gloeilampen, fluorescentie-lampen of LED-lampen, die UV-licht uit zenden. UV-licht is voor het oog onzichtbaar. De meest UV-lampen of “black lights” stralen ook blauw licht uit. Er zijn veel stoffen die zichtbaar worden gemaakt door het UV-licht. Daarom worden UV-zaklampen veel professioneel gebruikt, denk hierbij aan het controleren van de hygiëne in keukens, ziekenhuizen en forensisch onderzoek.
12. Infrarood straling wordt uitgestraald door alles wat warmte produceert. Infrarood is niet zichtbaar voor het oog. Er worden infraroodlampen geproduceerd omdat de warmte weldadig werkt, bij bijvoorbeeld spierpijn. Nachtkijkers vangen vooral infrarood licht op en het gebruik van een infrarood zaklamp zorgt ervoor dat je meer kan ‘zien’. Vooral handig als je zelf niet opgemerkt wil worden.
13. Behuizing: Omdat een zaklamp zo licht mogelijk moet zijn, worden de meeste zaklampen van aluminium gemaakt. Dit metaal is licht en sterk. Een ander materiaal is plastic. Plastic is licht en goedkoop, het wordt echter snel vies, verouderd in zonlicht en is minder sterk dan metaal. Er worden dan ook middelen aan het plastic toegevoegd om veroudering en inwerking van UV tegen te gaan. ABS is een plasticsoort die deze middelen heeft en daardoor lang meegaat. Rubber is een natuurlijk product en wordt vooral gebruikt om zijn goede grip, schokvastheid en waterdichtheid.