Wat zijn zaklamp lumen?

Wanneer je een zaklamp aanschaft, dan kun je je keuze baseren op basis van het aantal Lumen dat een lamp heeft. Lumen is de eenheid voor lichtstroom. Het is een maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

Nu gewone gloeilampen niet meer verkocht worden moet ‘watt’ weer terug in z’n hok: het is en blijft een uitdrukking van elektrisch vermogen, niet van licht. Daar hebben we ‘lumen’ voor.
Tegenwoordig staat de hoeveelheid lumen ook groter op de verpakking van een lamp dan de hoeveelheid watt. Logisch, want alleen met lumen kun je verschillende lampen – halogeenlamp, spaarlamp, ledlamp - goed met elkaar vergelijken. Maar het is wel even wennen natuurlijk.

Om het wennen aan lumen makkelijker te maken vergelijken we de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt dat een gloeilamp zou moeten hebben om dezelfde hoeveelheid licht te geven. Dat doen fabrikanten ook: op een doosje van een ledlamp staat dan bijvoorbeeld dat hij 470 lumen is en dat dat overeenkomt met een gloeilamp van 40 watt. De volgende vergelijking kun je maken:

15 watt = 100 tot 150 lm
25 watt = 200 tot 300 lm
40 watt = 400 tot 500 lm
60 watt = 700 tot 800 lm
75 watt = 900 tot 1.100 lm
100 watt    = meer dan 1,300 lm

Lumen is een maat voor de totale hoeveelheid licht die uit een lamp komt. Het aantal Lumen geeft echter niet aan welke kleur en / of hoe het licht wordt gebundeld. Twee zaklampen die het zelfde aantal lumen leveren hoeven dus niet even fel te zijn of even ver te schijnen. Het wordt daarom altijd aanbevolen om naast het aantal lumen ook te zien hoe ver een zaklamp kan schijnen.